Bäddmadrass Guide

Det kan vara svårt att välja en bäddmadrass på internet, när du varken sett eller hört om produkten förut. Speciellt i början hade vi på viscoair.se många kunder som efterfrågade ett showroom eller en butik, där de kunde se och känna på våra produkter innan de bestämde sig. Vår filosofi har ända från starten varit att uteslutande ha försäljning via internet. Dessutom har vi utvecklat alla våra produkter själva, så du hittar dem inte någon annanstans – varken i fysiska butiker eller i andra webshops.

Ända sedan starten har vi valt att blint lita på denna filosofi och på kvaliteten hos våra produkter, vilket nu har visat sig bära frukt, eftersom, jämfört med hur det var för ett år sedan, allt färre efterfrågar ett showroom eller en butik. Om du tillhör dem som inte vet vad du ska välja – oavsett om det rör sig om en bäddmadrass, en skummadrass eller någon annan variant – kan förhoppningsvis denna bäddmadrasssguide göra dig lite klokare, då vi kommer att titta lite närmare på de olika madrassmaterialen samt, slutligen, fokusera på de produkter, som vi har valt att sälja här på hemsidan.

Bäddmadrasser – generell information om de olika materialen

Till att börja med, finns det tre olika material vad gäller bädmadrasser.

 • Memoryskum (även känt som memory foam, NASA-skum & viscoelasstiskt skum)
 • Kallskum (även känt som HR-skum eller formskum)
 • Latex

Varje material finns dessutom i många olika former, färger, kvaliteter och prisklasser. För att ge dig den bästa tänkbara överblicken, ska vi kika på de tre olika varianterna och deras kännetecken var för sig.

Bäddmadrasser med memoryskum

Memoryskum är ett mycket populärt material i madrasser, eftersom den äkta kvaliteten av denna typ av skum ger en unik komfort och fantastiskt stöd. Memoryskum är ett förhållandevis mjukt material, som använder din kroppsvärme och -vikt för att forma sig, vilket bilden nedan illustrerar på ett strålande sätt:

Bilden visar, hur tryck och värme får skummet att ge efter. Med andra ord, formar det sig efter din kropp och anpassar sig efter dina rörelser natten igenom. Skummets tryckavlastande egenskaper ger ett riktigt bra stöd och underbar komfort hela natten, eftersom det anpassar sig efter dig och din kropps egenskaper. Du kan därför vara säker på att du hela tiden får korrekt stöd oavsett på vilket sätt du ligger.

Historien om memoryskum sträcker sig ända till 1966, då materialet utvecklades av NASA, vilket är skälet till varför skummet kallas för ”NASA-skum”. Målet var att förbättra astronauternas säkerhet i rummet. Sedan dess har mycket vatten runnit under bron, men man ser fortfarande försäljare som ”ståtar” med att ha NASA-madrasser i sitt sortiment – men det betyder inte att du får en kvalitetsmadrass, snarare tvärtom. Enbart på grund av namnet, NASA-madrasser, säljs dessa ofta till ett mycket högt pris, utan att man får särskilt mycket kvalitet för pengarna.

Om du är intresserad av en bäddmadrass med memoryskum, bör du alltid titta efter detta:

 • Skummets densitet – detta är ett uttryck för vilken kvalitet själva skummet har. Du bör alltid köpa en bäddmadrass med en densitet 50 kg/m3 eller högre, när det rör sig om memoryskum. Om försäljaren inte anger densitet, rör det sig förmodligen om en låg densitet och därmed av dålig kvalitet.
 • Madrassens förpackning – memoryskum är ett ”levande” material, så många försäljare väljer att vakuumförpacka dessa bäddmadraser, så att de tar mindre plats och på så sätt billigare att frakta. Att vakuumförpacka memoryskum förstör strukturen och förkortar livslängden, så var alltid uppmärksam på detta. (OBS: detta gäller för både bäddmadrasser och resårmadrassser!).

Bäddmadrasser av kallskum

Kallskum är ett högelastiskt material, som ger ett hårdare och fastare stöd än memoryskum. Materialet anpassar sig inte efter din kropp på samma sätt, vilket ger en jämnare och fastare yta på sängen, och ger inte efter för tryck och kroppsvärme i samma grad.

En av fördelarna med kallskum är materialets förmåga att ventilera, som är speciellt bra i tjockare skummadrasser, där det kan som ett nedersta skikt ge madrassen en lång livslängd. Fördelarna med HR-skum är nämligen att det vid användning inte sätter sig på samma sätt som memoryskum, då du inte trycker ihop skummet. Skummet blir därmed inte ”dött” efter några års bruk. Vi har själva valt att använda oss av denna egenskap i vår ”Visco Cloud” som har en 16 centimeters skumbas i botten.

Bäddmadrasser av latex

Latex är ett naturmaterial i motsats till de två redan beskrivna typerna av skum. Detta betyder att du får ett material som är extra elastiskt och ventilerande, och som rent komfortmässigt kommer att kännas lite fastare än memoryskum på grund av latexens naturliga cellstruktur, där man får en känsla av att materialet ”puttar tillbaka” istället för att ”ge efter”.

Latex utvinns från gummiträd, och det naturliga materialet har den helt oöverträffliga fördelen, att i kraft av sin naturlighet är mycket ventilerande. Man behöver därför inte stå ut med värmen, om man ligger på en bäddmadrass av latex, eftersom materialet hela tiden drar in luft och ventilerar madrassen.

Även om latex inte ”ger efter” på samma sätt som memoryskum får du fortfarande ett riktigt bra stöd och fantastisk komfort, uttryckt på ett annat sätt. En bäddmadrass av latex kommer att göra din säng fastare och jämnare även om du ligger i den.

Om du överväger en bäddmadrass av latex, bör du tänka på följande:

 • Kärnans densitet – precis som med memoryskum, kan man snabbt skapa sig en känsla av kvaliteten hos en bäddmadrass av latex, om man tittar på kärnans densitet. När det kommer till latex, så rekommenderar vi att du alltid efter en bäddmadrass med en densitet på 60 kg/m3 eller högre.
 • Om produkten är producerad inom EU – det utvinns inte särskilt mycket latex inom EU, så frågan är om produkten är sammansatt i EU eller är den producerad i Asien. På detta sätt kan du få ett hum om produktens kvalitet.

Valet av bäddmadrass hänger ihop med dina preferenser

Ingen bäddmadrass passar alla människor. Det är således mycket individuellt, vilken typ av bäddmadrass som passar den enskilde individen. Vi ser faktiskt regelbundet män och kvinnor välja två olika bäddmadrasser till samma säng, till exempel en med latex till den ena och en med memoryskum till den andra, så att båda parter får sina individuella behov av behagligt stöd, komfort och ventilation uppfyllda.

Som utgångspunkt bör du fråga dig själv följande innan du bestämmer dig:

 • Föredrar du att ligga på mjuk eller hård madrass?
 • Blir du varm om natten?
 • Har du till exempel en latexallergi, som direkt utesluter en bäddmadrass av latex?
 • Hur mycket är du redo att betala för en kvalitetsmadrass?

Om du föredrar att ligga på en mjuk madrass, bör du välja en med memoryskum – om du tvärtemot föredrar att ligga på ett hårdare underlag, bör du välja latex eller kallskum.

Som vi har varit inne på tidigare, så ventilerar latex i allmänhet bättre än skum. Om du brukar få svettningar om nätterna bör du välja en latexmadrass som bäddmadrass, där vår FloatGel med avkylande gelépärlor kan vara en riktigt bra lösning.

Även om vi på viscoair.se har extremt låga priser på alla våra bäddmadrasser, så finns det självklart en prisskillnad, som också ska tas i beaktning, när du bestämmer dig. Som utgångspunkt bör du aldrig kompromissa med kvaliteten på grund av priset – trots allt, tillbringar du 1/3 av ditt liv i sängen – men vi kan aldrig komma ifrån det faktum, att den ekonomiska faktorn alltid har betydelse.

Vi kan generellt säga att du fattar ett bra val med vilken som hels av våra bäddmadrasser, då du alltid kan vara säker på att vi levererar en vara, som är genomtestad och lever upp till våra egna högt ställda kvalitetskrav.

Om du fortfarande inte har fått svar på dina frågor, eller om du fortfarande tvekar över vilken madrass du ska välja, så sitter vi redo att ge dig råd och hjälpa dig på info@viscoair.se och på telefon 08-52500606.